Studier och rapporter
Räddningstjänstens bemötande av den enskilde
En redovisning av fyra empiriska studier:
- en registerstudie,
- en enkätundersökning,
- sex fokusgruppsintervjuer och
- tolv enskilda intervjuer.
Syftet är att belysa hur den enskilde upplever och erfar räddningstjänstens bemötande under räddningsinsats och vid förebyggande aktiviteter, ur ett intersektionellt-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
Räddningstjänstens bemötande av den enskilde (pdf)
En räddningstjänst för alla
Räddningstjänsten behöver rekrytera från hela befolkningen. Ökad jämställdhet och mångfald är central för personalförsörjningen i räddningstjänsten. Som en del i MSB:s stöd till den kommunala räddningstjänsten finns vägledningen ”En räddningstjänst för alla – Jämställdhet och mångfald för räddningstjänsten”.
Vägledningen syftar till att räddningstjänsterna som arbetsplatser ska bli mer inkluderande, och ytterst till att organisationerna ska kunna utveckla det operativa och förebyggande arbetet i takt med samhällsutvecklingen. Den här vägledningen, som är en vidareutveckling av en tidigare publicerad handbok på området, är en hjälp i att fortsätta arbetet för en mer jämställd och inkluderande räddningstjänst.
En räddningstjänst för alla: jämställdhet och mångfald för räddningstjänsten – vägledning, msb.se
Informationsblad: Räddningstjänst för alla
Information om jämställdhet och mångfald i räddningstjänst – informationsblad som ges ut fyra gånger per år. Här kan du läsa och ladda ner Informationsblad: Räddningstjänst för alla (msb.se)
Mångfald och inkludering
Brann- og redningsvesenet i Norge har tagit fram en strategi för mångfald och inkludering för perioden 2024–2034. Syftet är att skapa ett mer representativt, inkluderande och rättvist arbetsklimat. Strategin fokuserar på att öka könsbalansen, etnisk mångfald, inkludering av HBTQI+-personer samt att motverka diskriminering och oönskad sexuell uppmärksamhet.
Här finns mångfaldsstrategin att ladda ner: Nasjonal strategi for mangfold
Inriktning för ökad jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten 2030
Målbilderna beskriver det önskade läget år 2030: att arbetsmiljön på räddningstjänsterna och miljön på MSB:s utbildningar är inkluderande och välkomnar och tillvaratar olikheter. Att fler personer ur underrepresenterade målgrupper söker sig till och vill jobba kvar inom räddningstjänsten och att hela befolkningen får en god och jämlik service.
Inriktningen är resultatet av en bred process i nära samarbete mellan MSB, kommunala räddningstjänster och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Här kan du ladda ner dokumentet Inriktning för ökad jämställdhet och mångfald i räddningstjänst 2030
I samband med att inriktningen arbetades fram tog MSB initiativ till tre studier och rapporter. Dokumenten belyser olika aspekter av jämställdhets- och mångfaldsarbete:
- Jämställdhet och mångfald i räddningstjänst 2009-2020. En bakgrundsbeskrivning, studie (msb.se)
- Jämställdhet och mångfald i räddningstjänst 2010-2020: forskningsöversikt och rekommendationer (msb.se)
- Räddningsutbildades karriärval, en genus- och mångfaldsanalys av yrkesverksamhet bland alumner från SMO och RUB-utbildningar (msb.se)
Inspiration och kunskapspaket för ökad jämställdhet och mångfald
MSB har en sida där du kan få inspiration från andra räddningstjänster; hur de arbetar med jämställdhet och mångfald. Där finns också möjlighet att ta del av forskning i ämnet, rapporter och statistik.
Inspiration och kunskapspaket för ökad jämställdhet och mångfald (msb.se)
En brandstation för alla
Räddningstjänsten Syd genomförde projektet ”En station för alla” åren 2010-2015. Projektet hade ekonomiskt stöd från MSB.
När man blir tre – då syns man inte längre, rapport
En brandstation för alla, slutrapport